III. BioVeL - Biome-BGC találkozó

Találkozónknak ezt a címet adtuk: "Ökoszisztéma modellek hatékony és egyszerű alkalmazása internetes környezetben", amivel fejlesztési terveink fő célkitűzését emeltük ki. A Biome-BGC modell persze nem olyan egyszerű, hogy gomynyomásra futtatható legyen. Egy hiteles elemzésnek számos tudományos feltétele van, amelyek teljesítéséhez azonban sok segítséget tudunk nyújtani.

Barcza Zoltán indította el a találkozót az igazán fontos kérdések (szén-körforgás, szcenáriók, bizonytalanságok; hol tartunk most; mit tud ehhez hozzátenni a modellezés) naprakész bemutatásával

Horváth Ferenc adott egy vázlatot arról, hogy milyen fejlesztési terveink vannak és ezek megvalósításában hol tartunk (sensitivity analysis, model-data fusion, spatial extension, grid integráció, vizualizáció, ... parameter database)

Hidy Dóra mutatta be a Biome-BGC MuSo változatának főbb tulajdonságait és tesztelés szükségességét, majd

Ittzés Péter és Krasser Dóra mutatta be a Biome-BGC Projekt database felhasználó-barát felületét és a SZTAKI Desktop Grid-del való integrálás elvi működését (az on-line demonstráció sajnos nem sikerült, ennek okait még ki kell derítenünk)

Dobor Laura és Barcza Zoltánelőadása következett a FORESEE meteorológiai adatbázisról (Barcza Zoli tartotta). Ez nagy érdeklődésünket és lelkesedésünket váltotta ki - interpolált napi meteorológia és szcenáriók eredményei 1951-2100 között, Közép-Európára, jó térbeli felbontással ... fogunk még erről hallani többet is

A délutáni szekció már a tervezett felhasználásokra koncentrált: Balázs Bori, Gelybó Györgyi, Kertész Miki és Kovács Eszter mutatták be terveiket, majd a most indult OpenNESS projektnak a fejlesztéseinkhez kapcsolódó elképzeléseit Czúcz Bálint mutatta be. Mindezek során volt időnk tisztázó kérdéseket átbeszélni, gondolatainkat rendezni ... szerintem ezek voltak a találkozó legfontosabb eredményei : )

A BioVeL projekt-ről további információk itt találhatók: www.biovel.eu
Érdeklődő kérdésekre örömmel válaszol: Horváth Ferenc
horvath.ferenc@ecolres.hu