Kiváló kutatási infrastruktúrák Magyarországon

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában megtartott rendezvényen.

Összesen ötvenhét kiváló kutatási infrastruktúrának ítélték meg a kiemelkedő címet. Az Ökológiai Kutatóközpontból két kutatási infrastruktúra nyerte el ezt a rangot, Dr. Török Katalin az LTER – Hosszútávú Ökológiai Kutatások, és Dr. Horváth Zsófia az ÖK Mezokozmoszok és Magyar Kísérletes Tóhálózat kutatási infrastruktúrák képviseletében vehette át az oklevelet.

A kutatási-, fejlesztési- és innovációs (KFI) ökoszisztémán belül a kutatási infrastruktúrák az alapkutatásokban és a felfedező jellegű kutatásokban egyaránt nagy jelentőséggel bírnak, ezáltal tudományos eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország gazdasági teljesítményének fokozásához. Hazánk nemzetközi szinten is elismert tudományos kiválóságában a kutatási infrastruktúrák, valamint a felsőoktatási intézmények körül létrejött kutatási hálózatok jelentős szerepet játszanak. Nemzetközi kutatási együttműködéseink élénkülésével és az új kutatási hálózatok létrejöttével kutatási infrastruktúráink egyre hatékonyabban kapcsolódnak be a nemzetközi vérkeringésbe. 2021. december 16-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kezdeményezésére első ízben kaptak elismerést Magyarország legkiemelkedőbbnek talált kutatási infrastruktúrái.

További információ

A kiváló kutatási infrastruktúrák hivatalos kiadványa