Média

2021-05-08 egeszsegkalauz.hu, napi.hu , nuus.hu , szeretlekmagyarorszag.hu , radio88.hu

A védekezés különösen fontos a klímaváltozás korában, hiszen a hazánkba érkező kullancsok, különösen a Hyalomma kullancs új, Magyarországon eddig még nem tapasztalt fertőző betegségeket is hordozhatnak. A Lyme-kór mentes Magyarországot kezdeményezés és az MTA Ökológiai Kutatóközpont parazitológus kutatója összegyűjtötte a legújabb veszélyforrásokat és a betegségek megelőzéséhez szükséges megoldásokat.

2021-05-08 szeretlekmagyarorszag.hu

Már csupán a Föld 2,8%-a érintetlen vadon - a nagyragadozóinkat nálunk is mindenhol kiirtották
Emiatt a Kárpát medence ökológiai egészsége is sérült, de lenne megoldás - állítja Erdős László, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

2021-05-08 24.hu

A vizes élőhelyekre jelentkező számtalan veszéllyel szemben vette fel a kesztyűt a Szathmáry Eörs professzor vezette Ökológiai Kutatóközpont, amikor a hat évtizede működő Duna-kutató Intézet tevékenységét és kutatói csapatát jelentősen kibővítve, annak jogutódjaként létrehozta a Vízi Ökológiai Intézetet (VÖI). Mi fenyegeti hazánk vizes élőhelyeit? Hogyan segítheti fennmaradásukat a tudomány? Erről beszélgettünk Dr. Végvári Zsolt ökológussal, a VÖI igazgatójával.

2021-05-07 hellovidek.hu

Tulipánmánia a Vácrátóti Arborétumban - Az ország egyik leghíresebb és legnagyobb botanikus kertjét Vigyázó Sándor gróf alapította, aki maga is értett a növényekhez. A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A 27 hektáros kert hatalmas területén 13 ezer fajta növény él: 3100 fa árnyában hűsölhetünk, a sziklakertben pedig az alpesi virágok pompás kavalkádjában gyönyörködhetünk.

2021-05-07 turizmusonline.hu

A következő település pedig Vácrátót, amely az ország leggazdagabb botanikai gyűjteményének, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertnek ad otthont. Egyik legnagyobb értéke, hogy egy egykori kastélykertben született meg, amely a XIX. század végére értékes kertművészeti alkotássá vált. A park máig őrzi a romantikus tájképi kert elemeit: a patakra felfűzött tórendszert, a szigeteket, a kertet gyűrűszerűen átfogó körutat és a kisebb kacskaringós sétautakat. A park szentimentális arculatát fokozza a patak partjára épített vízimalom, a Sziklás-tó a vízeséssel és a barlangszerű alagút, akárcsak a szigeten elhelyezett gótikus műromok is. Napjainkban a 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be.

2021-05-07 Új Egyenlőség - Zöld Egyenlőség

A koronavírus jelentősen háttérbe szorította a környezeti problémákkal való szembenézést, és az összefüggések sajnos kevesek által láthatók. Azt pedig pláne nem fogjuk fel, hogy ha nem foglalkozunk a környezeti problémáink megoldásával, akkor a mostani koronavírus csak egy szelíd „intő jel” ahhoz képest, ami még jöhet. A járványok és a környezeti problémák összefüggéseiről beszélget Köves Alexandra Földvári Gábor biológussal, betegségökológussal, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársával.

Oldalak