Média

2020-12-01 Karc FM, Zöld Zóna

Fráter Erzsébet, az Ökológiai Kutatóközpont gyűjteményi vezetője egy bibliaolvasó ember, vagyis a kíváncsiságát, istenismeretének vágyát fonja össze a hagyományokat még őrző ázsiai népek között átélt tapasztalataival. A szerzővel beszélgetünk a szerda 14 órai Zöld zónában, számít figyelmükre a szerkesztő-műsorvezető, Stifner Gábor. Adás: 14:00 – 15:00

2020-12-01 Kossuth Rádió Hajnaltájt

Takács Péter, tudományos főmunkatárs, Balatoni Limnológiai Intézet. A felelőtlen akvaristák és tókertészek igyekezetek olyan engedélyeket szerezni, hogy olcsón tudjanak előállítani vízi növényeket. Több növény és rákfajok, halak is kiszabadultak, az őshonos növényzetet és állatvilágot veszélyeztetve. Több olyan trópusi fajt is találtak, amelyet csak akvaristák tudtak azonosítani. Nagy termetű sügérek az őshonos lápi pócot veszélyeztetik, illetve beláthatatlan folyamatok indulhatnak el.

2020-11-30 Napló - Nyomtatott sajtó, likebalaton.hu, veol.hu, hirbalaton.hu

Hogy kerül afrikai sügér egy hazai vízfolyásba, és milyen más idegenhonos fajokkal találkozhatunk a Balatonon? A Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, és felelőtlen akvaristák telerakják olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban.Legalább 3-4 trópusi sügérféle él már azon a szakaszon, melyek a téli hidegben is vígan elvannak a meleg vízben, nyilván alacsonyabb vízhőmérséklet esetén elpusztulnának, mert ezek az állatok a hideget nem bírják – mondta el lapunknak Czeglédi István, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

2020-11-27 Magyar Hang - Nyomtatott sajtó
Légykapók énekhálózata

Ahogy idősebb lesz az örvös légykapó, egyre bonyolultabb éneket dalol, de a dal elemei kötöttebbekké válnak, derítették ki az Ökológiai Kutatóközpont és az ELTE viselkedésökológusai erdei laboratóriumukban, ahol több száz mesterséges odú segítségével vizsgálják a légykapók viselkedésének minden elképzelhető aspektusát. A madárdal bonyolultságának megértésében a hálózatelméletet is segítségül kellett hívni.

2020-11-26 Somogyi Hírlap - Nyomtatott sajtó
Kormánybiztos segíthetné a balatoni kutatásokat

BALATON Kormánybiztos kinevezését tartja szükségesnek a Balatoni Szövetség (BSZ) és a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége. Lombár Gábor, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta: olyan operatív szereplőre volna szüksége a tónak, aki összefogná és irányítaná a Balaton kutatásával, illetve a vízminőséggel kapcsolatos feladatokat, így a mederkotrást is. Példaként a tavalyi algásodást említette. Kormánybiztosnak a Balatoni Szövetség az említett vízügyi igazgatóság jelenlegi vezetőjét, Csonki Istvánt látná szívesen, akinél Lombár Gábor szerint nincs ma nagyobb tudású, a Balatont értő és ismerő szakember. A Balaton kutatását illetően a szövetség azt szorgalmazza, hogy a Balatoni Limnológiai Intézet kapjon támogatást a tó átfogó kutatására és a folyamatos monitorozásra.

2020-11-26 hirbalaton.hu/MTI

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) három, jelenleg egy-egy kutatóközponthoz tartozó intézete kiválik a kutatóközpontból, és tevékenységét önálló kutatóhelyként folytatja tovább a hálózaton belül – közölte az ELKH az MTI-vel. Az egyik, újra önállóságot kapó intézmény a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) lehet, azonban a döntéshozók ezt nem Jordán Ferenc, a mostani igazgató vezetésével tervezik – értesült a hirbalaton.hu.

Oldalak