Média

2021-10-14 Földgömb, afoldgomb.hu,

A természetben vannak fajok, amelyek különösen jelentős hatást fejtenek ki az életközösségre – ezek az ökoszisztémák kulcsfajai, melyeknek igen érdekes csoportját alkotják az „ökoszisztéma-mérnökök”, más elnevezéssel az „ökoszisztéma-építők”. Ezek oly módon változtatják meg a környezetüket, hogy számos más faj számára is új élőhelyet, forrásokat teremtenek. Deák Balázs és Valkó Orsolya cikke a Földgömb-ön.

2021-10-14 mta.hu, infovilag.hu, qubit.hu, 24.hu

„A EASAC azért adott ki állásfoglalást a biodiverzitás válságos helyzetéről, mert a következő hónapokban két nagy nemzetközi csúcs is lesz a klímaváltozásról és a biodiverzitásról. A közelgő konferenciák világszerte a szakpolitikai irányelvek újragondolására késztették a szakértőket – mondja Báldi András, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, az EASAC Környezeti Paneljének tagja.

2021-10-12 magyarmezogazdasag.hu

Az október 16-17-i hétvégén két vezetett sétát is meglátogathatnak az érdeklődők a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, mindkét nap 15.00 órakor kezdődik a program és mindkettőre 4000 forint a jegy. Október 16-án „Élet a fákon és az esőerdők mélyén – Érdekes növényi életformák, fura élőhelyek a trópusokon” címen vezet sétát a botanikus kert üvegházi kurátora...

2021-10-12 qubit.hu, elkh.org, webradio.hu, mti.hu, és sok más

Az Őrségi Nemzeti Park 35 erdőállományának részletes ökológiai vizsgálata alapján az erdei biodiverzitás szempontjából a legmeghatározóbb tényező a cserjeszint, valamint a holtfák jelenléte. Az erdők hűvös, párás, de finom térléptékben változatos mikroklímájának hosszú távú biztosítására azonban a folyamatos erdőborítást fenntartó, úgynevezett örökerdő-üzemmód lehet a legalkalmasabb - foglalta össze az eredmények Tinya Flóra, a tanulmány első szerzője.

2021-10-12 24.hu/kultura

A Buksó, a 24.hu podcast sorozata könyvekről, írókról, olvasókról és olvasásról, Nyáry Krisztián vezetésével. A beszélgetés végén néhány kiskamaszoknak szóló ismeretterjesztő könyvet is ajánl, közte Rózsa Lajos: A típuspéldány elrablása és más rettentő bűncselekmények a Természettudományi Múzeumban című, az Ökológiai Kutatóközpont kiadásában megjelent könyvét.

2021-10-11 pecsaktual.hu

Az 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellé három új faj érkezett dél felől hazánkba az elmúlt néhány évben. A járványügyi fenyegetettség megértéséhez meg kell ismerni az új fajok elterjedését, ezért az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával az egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indított 2019-ben.

Oldalak