Felszíni víztestek mozgó HOrdalékfázisának online Monitorozására alkalmas mintavevő És az ehhez kapcsolódó anyagvizsgálati és biológiai Rendszer kialakítása (HOMÉR)

(GINOP-2.2.1-15-2017-00070 - HOMÉR, 2017 - 2021, Futó projekt)
A projekt fő vezetője: 
Balogh Sándor
A projektet vezető intézmény: 
AQUA-TERRA LAB Kémiai Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató
Rövid leírás: 

A kedvezményezett neve:
AQUA-TERRA LAB Kémiai Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Kft

A vissza nem térítendő támogatás összege: 604 292 825 Ft,
A támogatás mértéke: 79.66%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.08.31.
A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00070

A projekt tartalmának bemutatása:
Az országok környezeti állapotának súlyosan fenyegető elemei a vízgyűjtőterület felől érkező vízszennyeződések, melyek sokszor havária formában érkeznek. Azonban a felszínen észlelhető biológiai pusztítás csak egy része a problémának, a mederfenéken jóval lassabban haladó szennyezett zagy lerakódásai és tovább mozdulásai hosszan elhúzódó károsodásokat okoznak, illetve a vízhasznosítások során jelenthetnek kockázatokat. Az üledék felső, mozgó rétegének, azaz a rejtetten mozgó szennyeződés-áramnak a megfigyelésére azonban eddig nem volt megfelelő mintavételi és méréstechnika.

A 2021.08.31.-én befejezett fejlesztés révén a korábban nem vizsgált, de mégis súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatóak, vizsgálhatóak lesznek. A kifejlesztett medermonitor a mederfenékre telepített, és ott pár méteres pályán mozgó hordalékmintavevő egységből, a parton lévő mintafogadó és vizsgáló berendezésből, és a működést felügyelő távoli központi vezérlőből áll.

A világszinten is újdonságértékű, komplex szemléletű felszíni víz medermonitor úttörő jellegű kutatásai és fejlesztései messzemenően interdiszciplináris jellegűek voltak: kémiai, biológiai, hidraulikai és adatgyűjtési-méréstechnikai tudományágak nagyon szoros együttműködésére volt szükség. Ezt a szakmai kihívást tükrözi a pályázó konzorcium összetétele: a gyakorlati hasznosítás szempontjait érvényesítő vállalkozások mellett akadémiai intézetek és egyetemekről érkező szakértők biztosították a szükséges szakmai kompetenciákat.